Att tänka på vid flyttstädning

Att städa lägenheten in i minsta detalj är en av höjdpunkterna med att flytta från din gamla lägenhet. Kanske inte, men det är obligatoriskt om du skall klara besiktningen. Listan kan tyckas lång men här kan du läsa hur du kan börja städa din lägenhet.

Det smartaste sättet att starta processen är att planera din städning och göra alla inköp av rengöringsmedel före städningen. Det sparar mycket tid, energi och pengar.  Här är en lite på inköp som behöver göras.

Diskmedel, badrumsrent, pulverrengöring, såpa, ungsrengöring, köksrengörning, golvrent, fönsterputs, fläckborttagning, toalettrent, gummihandskar, pappershanddukar, skurborste, svampar, mopp och hink, toalettborste, torkdukar, sopsäckar.

Tipps på saker att komma ihåg.

  • Flytta ut alla dina saker ur lägenheten innan du börjar städa. Flytta och städa inte på samma dag eftersom det kan bli väldigt fysiskt påfrestande. Dessutom kräver städningen en hel del tid.
  • Du behöver ta bort alla spikar och märken i väggar och dörrar.
  • Kolla med hyresvärden om de har några speciella krav på städningen, tex en pricklista att följa.
  • Börja städa lägenheten i rummet längst in så att du kan stänga igen rummen efterhand de här färdigstädade.
  • Ta hjälp av familj och vänner för att städa lägenheten.

Städa badrummet

Rengör toaletter, badkar, handfat och badrumsarmaturer noggrant med rengöringsmedel för badrum. Torka bort alla slemmiga tvålrester på väggar och rörliga delar. Städa nu badrummets fönster, speglar, skåp och lampor. Du måste tvätta badrumsgolvet noggrant med en bra desinfektionsmedel.

Städa sovrummet

För trägolv använder du såpa för att avlägsna spår av damm och smuts. Vid heltäckningsmattor, måste du rengöra med en bra dammsugare. Se till att rengöra alla fönster och använd ett allrengöringsmedel för att rengöra garderoben.

Städa köket

Ett av de smutsigaste områdena i lägenheten är oftast köket så det kan vara bra att avsätt lite extra tid där. Börja med utrustning såsom spis, kylskåp, mikrovågsugn, etc. Ta bort alla hyllor och lådor från ditt kylskåp och tvätta dem, sätt inte tillbaka dem förrän de är torra. Rengöra spisen inifrån och ut med ett bra rengöringsmedel, du behöver även dra ut vitvarorna och rengöra bakom och under dem. Använd köksrent för att rengöra köksluckorna och i skåpen, se till att du kommer åt i hörnen. Torka rent alla bänkytor och putsa fönstren. Rengör diskbänk, diskho och skura golvet.

Städa vardagsrum och hall     

Om det finns garderober som skall stå kvar så börjar du med dem. Torka både invändigt och utvändigt med trasa och medel. Listerna skall även här skuras noga och glöm inte att torka av lysknappar och eluttag så att det inte ligger damm på dem. Torka av väggarna och skura golvet.

Gå igenom lägenheten och kontrollera att du inte har missat något. Kolla tex över dörrar och liknande som är lätt att missa.